1

Onderwerp: 165 'Eeuwige' graven geruimd Gem. Alphen aan de Rijn. Vrijwilliger????

165 'Eeuwige' graven geruimd - 27-12-2013

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente gaat waarschijnlijk 165 graven ruimen in Alphen, Aarlanderveen en Zwammerdam. Het gaat om mensen die betaald hebben voor een graf voor onbepaalde tijd, een zogenaamd ’eeuwig’ graf.

Hoe is het dan mogelijk dat de plaatsen nu, enkele decennia na het overlijden, al worden geruimd? ,,Van ieder particulier graf moet een rechtshebbende bekend zijn bij de gemeente’’, zo verdedigt een gemeentewoordvoerder het beleid. Als de nabestaande van de overledene, die ’eigenaar’ is, zelf overlijdt, gaat het grafrecht niet automatisch naar een nog levend familielid. ,,Dit zijn graven waarvan we geen contact meer hebben met een rechthebbende.’’ Het gaat om rustplaatsen ouder dan 1971, want toen stopte Alphen met het uitgeven van eeuwige graven.

De gemeente doet verschillende dingen om erachter te komen of er nog nabestaanden zijn. Een opsomming van de grafnummers in plaatselijke kranten, plaatjes bij het graf en oproepen op het grote bord bij de ingang van de Alphense Oosterbegraafplaats, de Aarlanderveense begraafplaats en het Zwammerdamse Buitendorp.

Dit komt in Nederland vaker voor, weet Wim van Midwoud, consulent van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. ,,Dit is heel gebruikelijk’’, zegt hij. ,,Tot de jaren ’60 werden veel van dit soort graven uitgegeven. Die waren voor onbepaalde tijd, maar een belangrijke voorwaarde was dat er altijd een rechthebbende moet zijn. Zo niet, dan bepaalt de beheerder van de begraafplaats wat er met het graf gebeurt.’’

Wie kan het op zich nemen om hier nog foto's van te maken en evt.
in te typen.
Gaarne contact met de beheerder opnemen.
Via Informatie > contact
Ook voor alle vragen over de werkwijze.

Alvast succes gewenst,

Groeten
Cor

2 Laatst bewerkt door robchen (16-06-14 19:51:25)

Re: 165 'Eeuwige' graven geruimd Gem. Alphen aan de Rijn. Vrijwilliger????

Heeft iemand zich hiervoor al gemeld?
Groet
Rob

3

Re: 165 'Eeuwige' graven geruimd Gem. Alphen aan de Rijn. Vrijwilliger????

Hallo Rob,

Over deze ruiming heb ik niets gehoord/gelezen.
En de beheerder, Willem, heeft ook geen reaktie gegeven.
Dus vermoed ik dat hij ook geen reaktie heeft gekregen.

Groeten,
Cor

4

Re: 165 'Eeuwige' graven geruimd Gem. Alphen aan de Rijn. Vrijwilliger????

Aarlanderveen en Zwammerdam langs geweest. De te ruimen graven voor dit jaar en de te ruimen eeuwige zijn gedocumenteerd.
Groet
Rob